10 nejlepších důvodů, proč začít psát blog

Přemýšlíte, jestli má smysl začít s blogem? Určitě! Blog vám pomůže rozvíjet váš život i podnikání. Stane se z vás odborník v oboru. Budete nuceni neustále číst a vzdělávat se. To vás samo o sobě posune dál. Věřte, že vás blogování změní. K lepšímu.

Přečtěte si 10 důvodů, které jsem vybrala a které vám pomohou odpovědět na otázku: Proč začít psát blog? Článek je určený hlavně pro začátečníky. Pokud chcete „nakopnout“ dále, přečtěte si 10 praktických důvodů, proč psát blog (a proč ho píšu já) od Jirky Rosteckého.

1. Stanete se pravým spisovatelem 😉

Před nějakou dobou jsem si na profesním blogu postěžovala, že je mi přes 30 a neumím psát. Článek byl hodně sdílený, asi proto, že jsem v něm poukázala na svou slabou stránku 😉

Od té doby jsem se do psaní zakousla a baví mě čím dál víc. Snažím se o lepší psané vyjadřování a komunikaci v e-mailech. Hodně přemýšlím nad tím, jestli smysl sdělení pochopí čtenáři. Používám zbytečná slova? Pryč s nimi! Věty příliš nenatahuji. Ale vím, že jsem na začátku, chce to praxi.

2. Budete hledat smysluplné informace

Když chcete provozovat blog, musíte umět informace filtrovat. Na internetu i ve skutečném světě proběhne tolik událostí, dějů a informací, že není v silách psát o každém prdu. Blogování je nikdy nekončícím procesem výběru a formulace těch nejsmysluplnějších událostí a myšlenek. Pomůže vám to vytříbit si schopnost rozhodnout se pouze pro ty věci, které jsou pro vás správné a stojí za to.

3. Nové návyky a dovednosti

Je to řehole, počítejte s tím. Nic nepřichází samo a radost ze psaní už vůbec ne. Zvláště, pokud si jednou za čtvrt roku „jentak ublognete“. Psaní do online deníčku vyžaduje čas, disciplínu, sebezapření, občas nedostatek spánku a chuť jít s kůží na trh.

A co dál? Možná se naučíte hezky fotit, vždyť blog vyžaduje pěkné fotografie. Učíte se, stáváte se odborníky na zvolené téma. Začnete s klidem zvládat negativní kritiku a nic vás nerozhází ani v reálném životě.

4. Najdete nové přátele

Lidi v online světě jsou strašně fajn. Rádi sdílí své zkušenosti, poznatky, píšou o vyzkoušených produktech a službách. Sbírají a vaří výborné recepty, které vám dávají ochutnat.

Uvidíte, kolik nových a zajímavých vztahů navážete. Teď nemyslím jen přes komentáře na blogu, ale také přes hezké osobní e-maily nebo sociální sítě. Co vy víte, možná  najdete i parťáka na akce nebo do podnikání.

5. Vydělávat blogem? Proč ne

Můj předchozí článek byl o knížce Vydělávej blogem aneb jak naučit váš blog vydělávat. Proč ne? Baví vás to, proč by vás to nemohlo aspoň trochu živit? Když vám to z počátku vydělá na roční hosting, je to určitě super start. Ať je to 500 Kč nebo 5.000 Kč, každá koruna se počítá a radost z koníčku se násobí.

6. Budete inspirací

Myslím, že je velmi krásné od někoho slyšet, že jste inspirací v tomhle nebo v tamtom. Kdo inspiruje mě? Sláma v botách a její blog o přírodě, zahradě, dětech a alternativním způsobu života. Lukáš Pítra a Pavel Ungr, blogy „SEO kolegů“ z českého rybníka. Nebo blog instruktorky plavání Vandy. Poradí, i rozesměje. A samozřejmě můj manžel Adam a jeho skvělé zdravé recepty. Jmenovala jsem teď pouze část blogů ze svého blízkého okolí.

Zkuste psát, najděte si vaše velké téma, čas, styl. Postupně začnete lidi kolem sebe inspirovat. A to je báječný pocit, věřte mi.

7. Pár minut slávy… několikrát za měsíc

Nechte lidi nakouknout do vašeho soukromí i myšlení. Ne přes sociální sítě, to není žádné hrdinství. Překročte hranici ostychu a ukažte lidem venku, že jste tady a že vás stojí za to číst. Ze začátku to půjde stuha.

Být známý ve vybraném oboru a psát články na téma, kterému rozumíte, je dobré cvičení pro lidské soužití.

8. Deník jako vzpomínka i investice

Blog vám může sloužit pro osobní i firemní účely. Jedno mají společné. Je to digitální záznam vašeho života či života vaší firmy. Vašeho růstu, každodenních zdarů i nezdarů.

Kromě profesního blogu o online marketingu si píšu tento osobní deník. Také deník pro naše děti: Lily Aničku a Vincenta. Proč?  Je to pro mě podobná vzpomínka, jako ta papírová. Navíc mají online deníky nespornou výhodu. Dětem jednou předáme domény s několikaletou historií, obsahem a zpětnými odkazy. K čemu je to dobré? Nebudou začínat na čisté louce. Třeba se z deníčku Lily Aničky stane e-shop Lily Anna s módou pro děti. Proč ne 🙂

9. Je to (skoro) zadarmo

Váš blog můžete začít kdykoliv a nepotřebujete k tomu ani korunu. Pro začátek vyzkoušejte třeba blog na webnode.cz. V dnešní době nabízí tento systém zajímavé šablony a jednoduchou správu. Můžete vyzkoušet i www.blogger.com nebo blog v nějakých online novinách, třeba iDnes.cz. Nevýhodou těchto systémů je, že svůj blog nevlastníte a nemáte nad ním plnou kontrolu.

Osobně doporučuji systém WordPress. Pokud budete chtít hosting a vlastní doménu, vyjde vás to na pár stovek ročně. Největší investicí, aspoň za začátku, bude váš čas.

10. Naučíte se uvažovat lépe a více komplexně

Blogování vám pomůže zvyšovat sebevědomí a rozvíjet se. Silněji si uvědomíte, jak je právě váš život důležitý a unikátní a že máte ostatním co nabídnout. Psaní vás nutí zamýšlet se nad problémy a hledat jejich řešení.

Toto asi vystraší všechny, kteří by sice rádi vedli blog, ale bojí se, že „nemají nic říct“.  Nebojte se a do psaní se pusťte. Časem najdete směr i téma, ke kterému se vám bude mluvit snadno.

Šťastné blogování, Míša

Sdílej na


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..