Jak na úspěšnou optimalizaci života

To takhle večer vysávám (byt ne láhev) a přemýšlím o tom, jak nám to s Adamem krásně šlape. Jako hodinky! K Lily Aničce k nám do rodiny přišel Vincentek a opět totálně rozmíchal pracně sestavený denní harmonogram. Každá minuta se u nás počítá. Skloubit rodinu s dvěma dětmi, naše klienty, psa a vůbec každodenní rituály i překvapení.

Zdá se mi, že neustále něco optimalizujeme. Weby, denní harmonogramy, pracovní čas, procesy, work flow, cash flow, náklady, kdo kam má kakat a za jak dlouho se kdo umyje. Opruz? Ani ne, docela mě to baví. Pomáhá mi to se nezbláznit. Mít v životě řád. Vyhradit si čas, co považuji za podstatné.

Třeba na čtení knížky Bábovky od Radky Třeštíkové. „Má na obalu parciální lak,“ řekl mi ten večer u psaní článku Adam a napil se piva.

7 rad, jak na optimalizaci života z praxe

1. Mějte děti

Děti jsou ten nejdůležitější spouštěč. S nimi začnete optimalizovat, vymýšlet, hlídat čas, plánovat. Když to neuděláte, minuty běží. Možná je to trošku tvrdé a válení v posteli s novorzenci i batolaty zní jako fajn plán, ale myslím si, že to zrovna není to, co děti potřebují. Jsem šťastná, že od samého narození Lily Aničky máme práci a to vlastní.

Ano, jasně, mít děti nemusíte a určitě si dokážete život plánovat mnohem lépe a efektivněji (aspoň si to myslíte), ale bez dětí je život jenom poloviční, to mi věřte. A proč mají pracující matky úspěšnější dcery a starostlivější syny? „Pracující matky vytvářejí prostředí, v němž se formuje názor jejích dětí o tom, co je pro ně vhodné a co ne.“

lily-vincent-uvod-1038x576

2. Spěte a relaxujte

Choďte spát, odpočívejte, neponocujte, relaxujte. Tenhle bod mě ani mému manželovi pořád nějak nevychází. Ale ani to není žádná tragédie. 5 a více hodin se snažíme dodržet každý den. Období, kdy se více hlídáme, jsou méně stresová.

A jak se žije holce, která vyměnila propařené noci v pražských klubech za domácí pohodu a občasné noční probuzení kvůli krmení a pokakané plence? „Bezmejdanové“ maminkovské období mi moc vyhovuje. Nemusím se obávat, že ráno vstanu s opicí za krkem.

matanelli-spici-kotatko

3. Choďte na procházky nebo běhejte

Pořiďte si psa, prasátko, děti nebo mějte chuť sportovat. Jestli se rádi rýpete v zemi, starejte se o zahradu. Přitom sledujte blonďatou biofarmářku Veroniku, poradí i pobaví.

Zlepší se vám fyzické zdraví, předejdete jmenovitě obezitě, nervozitě i ochablé sexualitě. 🙂

matanlli-rozkvetla-zahrada

4. Ulehčete si život pomocí technologií

U nás je Adam early adopter. Já se pouze „vezu na vlně“, ale musím říci, že mě to moc baví. Mluvím o strojích, nástrojích, online aplikacích a kalendářích. Vše, co vás automaticky upozorní a vy nezapomenete na schůzku či nákup, je skvělé. Pomáhá to nejen v pracovním životě, ale rozhodně i v osobním.

Jaké nástroje používám v osobním životě já?

  • Služby od Google: e-mail na Gmail, Google Chrome, YouTube, překladač, Mapy, Google dokumenty, kalendáře a to nemluvím o službách, které potřebuji k práci. Služby, které nabízí Google, najdete zde.
  • Aplikace Toshl – hlídáme si v nich naše finance.
  • iPhone – ač jsem odolávala, zamilovala jsem se.
  • Facebook, Instagram, Twitter – sociální život mě baví, neomezuje, spojuje se starými přáteli a pomáhá dozvědět se informace, které bych se třeba do svého skonu nedozvěděla.
  • WordPress – běží na něm každý web, který máme. Je fajn, když můžete vyjádřit své pocity či prodávat své služby a produkty v online světě. Bez nutnosti platit programátora, kódera či grafika. Jasně, dokud nepostoupíte na vyšší level a lidé u vás doopravdy nezačnou nakupovat. To už si raději někoho zaplaťte. Šikovných „wordpresařů“ běhá po světě spousta.
  • Trello – obzvláště doporučuji na plánování čehokoliv.
  • Toggl.com – online nástroj pro sledování času. Hodí se spíš pro práci, když na něčem pro někoho opakovaně makáte.

iphone-6-458159_640

5. Mixujte, sušte

Jak si doma umixovat ráj plný ovoce a zeleniny? Mixujte zeleninu a ovoce. Nebo ji sušte. Momentálně čekáme šikovnou sušičku na ovoce, zeleninu nebo houby. Moc se na ní těším, u nás jdou například švestky na odbyt ve velkém.

matanelli-mixer

6. Mluvte o plánech s naprostou přesností

Definujte vše 100% přesně. Manželovi, manželce, kamarádovi, mamince… I když vám to někdy může přijít 100% jasné a vysvětlování je naopak zbytečné a únavné.

Zvláště s muži je někdy velice komplikovaná komunikace. 🙂 Tak například. Čeká vás víkend s tchyní. Na manželovi vidíte, že se nechce bavit o tom, co ho čeká. Tak raději mlčíte a vše si naplánujete sama. O víkendu ale vašeho muže čeká překvapení za překvapením a na vás otázky: „A proč jsi mi o tom neřekla?“

Takže i když se vaše protistrana nerada baví o tchyni či o destinaci pro vaši dovolenou, buďte důslední, ptejte se a naprosto přesně říkejte, jak to vidíte či plánujete vy.

matanelli-planujte

7. Neusněte na vavřínech (ale sněte)

Nikdy nepřestávejte snít. O kariéře, dodávce, kterou procestujete Evropu, velké rodině či soběstačné zahradě. Jděte si za svým cílem. I když to někdy bolí, nestíháte ani jeden z předchozích bodů a máte pocit, že to nemá cíl. Věřte, že má. I cesta může být cíl. A když na té cestě budete spokojení, je to skvělé. Víc už dělat ani nemusíte. 🙂

matanelli-snete

Sdílej na


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..